Изкуство и Общество

Джихадистка вълна е излязла от Ракка

Тайно споразумение е гарантирало евакуацията на стотици джихадисти и техните семейства от Ракка, съобщи Би Би Си.

Градът беше превзет през миналия месец. Той се считаше за седалището на „Ислямска държава“ в Сирия. Смята се, че сделка, уредена от САЩ и Великобритания чрез бунтовническите Сирийски демократически сили, е гарантирала евакуацията на около 4000 души свързани с джихадистите.

Конвой от камиони и автомобили е извел от града около 4000 джихадисти, жени и деца. Конвоят е бил с дължина 6-7 километра и е включвал почти 50 камиона, 13 автобуса и повече от 100 автомобила на ДАЕШ. Евакуацията е станала в средата на октомври.

Смята се, че около 10 камиона са били натоварени само с оръжие, въпреки, че според споразумението изтеглящите се е трябвало да вземат само лично оръжие. На чужденците не е било позволено да напуснат града. Има сведения, според които в конвоя е имало хора от няколко националности. В момента се отправят въпроси, дали това изтегляне крие опасност за европейски или азиатски държави.

Представители на оглавяваната от САЩ коалиция са признали, че имат роля в изтеглянето. От там твърдят обаче, че западни представители не са взимали активна роля в преговорите.

Изтеглянето е донесло сериозни постъпления на трафикантите зад граница. В същото време споразумението е било сключено, за да се запазят добрите отношения между кюрдите и арабската общност. Кюрдски представители все още не са коментирали твърде…