Изкуство и Общество

Мей: Знам какво прави Путин. Няма да го позволя

Британският премиер Тереза Мей отправи остри критики към Кремъл и руският президент Владимир Путин, съобщи Би Би Си.

Мей обвини руските власт в кибер шпионаж и опит за намеса в британските избори. Според нея Кремъл разпространява фалшиви новини, целящи да вселяват раздори в Запада.

Мей заяви, че Великобритания не иска „продължителен конфликт“ с Русия, но е готова да защити интересите си. Нейните коментари идват, след като през миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че руският президент Владимир Путин го е уверил, че Москва не се е месила в американските избори.

„Русия постоянно нарушава въздушното пространство на европейски държави и води кампания на кибер шпионаж. Говорим за намеса в избори и хакерски атаки срещу министерството на отбраната на Дания и Бундестага.

Знам какво правите и няма да го позволя. Не подценявайте силата на нашите демокрации, трайността на свободните и отворени общества, както и ангажираността на западните нации към техните съюзи. Русия може да е наш важен партньор, ако спазва правилата. Ние не искаме да се връщаме към Студената война. Ние ще направим всичко нужно, за да контрираме действията на Русия“, заяви Мей.

Тя заяви, че докато Русия не поеме по друг път, западните страни ще продължат да защитават интересите си.