Изкуство и Общество

Няма насилие срещу рохингите

Разследване на армията на Мианмар за действията на нейни части в размирния щат Ракхайн, населяван с рохинги, не откри доказателства за масови изнасилвания, побоища, извънсъдебни убийства и разрушаване на собственост, извършени от силите за сигурност срещу рохингите, предаде Reuters.

Армията твърди, че основава изводите си на интервюта с 2817 души от 54 бенгалски села. Така се наричат селата, населявани с рохинги, смятани от властите на Мианмар за незаконни имигранти от Бангладеш.

Войските на Мианмар са действали в съответствие с Женевските конвенции, когато са започнали операциите в Ракхайн след смъртоносни атаки срещу полицейски и военни постове, извършени от бунтовници рохинги през август, се казва в изявление.

Изводите от разследването, публикувани на английски в официалната страница във фейсбук на армията на Мианмар, са в противоречие на широкоразпространените информации за нарушения на човешките права, накарали ООН да определи действията на местната армия като „пример за етническо прочистване, изваден от учебник“.

От август действията на армията в Ракхайн принудиха над 600 000 рохинги да избягат в Бангладеш. Лидерът на Мианмар Аун Сан Су Чжи е обект на все повече критики заради това, че не е осъдила бруталната кампания на силите за сигурност срещу рохингите.

Според армията около 10 000 рохинги от бунтовническата организация „Армия за спасение на рохингите в Аракан“ са атакували полицейски…