База Данни Картини

Георги Гьоков: Изгонването на Корнелия Нинова от пленарна зала показва слабостта на управляващите

Георги Гьоков: Изгонването на Корнелия Нинова от пленарна зала показва слабостта на управляващите

 

 

 

Георги Гьоков, народен представител от ПГ на „БСП за България”, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Мониторинговият доклад на ЕК по МСП.

    Георги Гьоков беше категоричен, че изводите от доклада не са положителни, но това всички си го знаем и не е нужно да ни го казват отвън.

Изгонването на Корнелия Нинова от пленарна зала. Исканата от БСП оставка на Димитър Главчев.

    Според Георги Гьоков донякъде е логично да има противопоставяне между управляващи и опозиция, защото става въпрос за различни политики и програми, но напоследък нещата идват малко вповече. Той продължи, че ситуацията особено се е изострила след обявяването от страна на БСП, че ще внесе вот на недоверие. „Изгонването на Корнелия Нинова е част от тази ескалация на напрежението, но тя показва слабост в управляващите. Господин Главчев не за първи път се държи така и забравя, че е пръв между равни. Не мисля, че беше прав, а с тези действия не се вдига рейтинга на парламента, който е изключително нисък!”, категоричен бе народният представител от „БСП за България”.

   Георги Гьоков припомни, че поводът за скандала е било искането на БСП министър-председателят да бъде повикан в Народното събрание, за да обясни кои са тези наркотрафиканти и купувачи на гласове от затворници. Борисов е хвърлили тези думи в публичното пространство и по този начин обижда 240 народни представители. „Ако неговите народни представители, защото те не са на ГЕРБ, а негови, това не ги обижда, мен ме обижда такова отношение!”, категоричен бе Георги Гьоков.

   Що се отнася до искането на оставката на Димитър Главчев, народният представител обясни, че за това са достатъчни гласовете на 48 народни представители и те лесно ще съберат много повече. Той изрази своето очакване в пленарна зала оставката да бъде подкрепена и от други парламентарни групи. „Предният път Главчев оцеля с 5-6 гласа, предполагам, че сега ще бъде същото, защото е илюзия да мислим, че това формирано желязно мнозинство може да бъде пробито по някакъв начин!”, добави Гьоков.

Предстоящият вот на недоверие.

   „Уточнихте ли на кого ще разчитате, освен на вашата парламентарна група, и уточнихте ли по каква тема?”, попита водещата Клара Маринова. Георги Гьоков отговори, че се водят преговори с групите на ДПС и „Воля”, но те вървят трудно, защото „Воля” отказват да подкрепят вота с неясни аргументи. ДПС са склонни да го подкрепят, но не са сигурни на каква тема да бъде той. „В крайна сметка ние вот на недоверие ще внесем. Искаме да прозвучат от трибуната нашите аргументи. Народът слуша, „който има уши ще чуе, който има очи ще види” и мисля, че когато дойдат избори, аз мисля, че ще са предсрочни, да могат да решават!”, категоричен бе народният представител.

   „Какво целите с вота и не се ли страхувате, че ще ви обвинят в национален нихилизъм, защото е точно преди европредседателството? Не ви ли стигат всички онези казуси, останали като тип предателство от ДПС във времето, когато сте били партньори с тях, та сега отново към тях тръгвате?”, попита водещата Клара Маринова. Георги Гьоков отговори, че очакванията са мнозинството да се пропука, макар че в момента то изглежда желязно. Иначе целта е да се покаже на хората, че има алтернатива. Ако все пак вотът е успешен, тогава може да се направи нещо добро за България. Що се отнася до обвиненията в национален нихилизъм, народният представител заяви, че не може европредседателството да бъде легитимация за всички глупости, които се вършат в момента от управляващите. „Ако европредседателството е легитимация за такова нещо, тогава ние трябва да не говорим, държавата да потъва, а ние да викаме „браво”, не може така!”, категоричен бе Гьоков.

    Георги Гьоков заяви, че ДПС в момента са в опозиция заедно с БСП, те си имат своите избиратели и своето място в парламента. Освен това не е казано, че БСП ще действа на всяка цена само с тях. „Ако не стигнем до договореност с тях, тогава внасяме самостоятелно вота, за да покажем, че в България има алтернатива, не всичко започва и свършва с ГЕРБ!”, категоричен бе народният представител.

   „Трябва да бъдем скептични към твърдението, че ДПС и „Воля” са в опозиция, защото по някои от ключовите гласувания те гласуват с ГЕРБ!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори: „Това Вие го казахте, аз го потвърждавам!”.

Доходите.

    Георги Гьоков беше категоричен, че състоянието на доходите в България е трагично. Той продължи, че се говори за ниска производителност на труда и ред други неща, но те не могат да бъдат оправдание. Според него вече е станало ясно, че ниските доходи не са условие за повишаване на инвестициите, както не са и ниските данъци. Народният представител беше категоричен, че в бюджета за следващата година са предвидени повече доходи в сравнение с настоящата и има възможност да се работи по политики за повишаване на доходите, но управляващите не го правят. „Аз, като работещ в социалната сфера, за мен един вот на недоверие по политиката на доходите към това правителство би бил много по-силен, отколкото темата за корупцията. Но и с корупцията вече се минаха всякакви граници и на българина му писна да го грабят, затова и на конгреса надделя мнението да се иска вот на недоверие за корупция!”, категоричен бе Георги Гьоков.

Случващото се в БСП.

    Георги Гьоков заяви, че в БСП винаги е имало опозиция, защото тя е най-демократичната партия в страната ни. Според него обаче опозицията е конструктивна. Понякога разбира се нещата ескалират, но хората, които са в опозицията в партията, са отговорни и милеят за БСП, те просто мислят по по-различен начин. Така че БСП си решава вътрешните проблеми, просто противниците й се опитват да ги преекспонират. „Ние в БСП имаме различни вътрешнопартийни съвети и там тези „опозиционери” работят с пълна сила. Това е добре, защото те са опитни хора и дават своите знания. БСП е на ниво, в кондиция и затова е толкова дразнеща за управляващите в момента!”, завърши Георги Гьоков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 15 ноември 2017 г.