Изкуство и Общество

Путин гледа на балканските държави като на пионки

Руският президент Владимир Путин разглежда балканските държави като пионки в „играта” между Русия и Съединените американски щати. Това заяви пред Mkd.mk главният редактор на в. „Инсайдър” Роман Доброхотов, който получи награда за иновации в демократичния процес.

Сайтът съобщава вести от актуалната политическа, икономическа и социална ситуация в Русия и разобличава фалшивите новини в руски медии, за да могат читателите да правят разлика между достоверната информация и пропагандата.

Според Роман Доброхотов Кремъл се опитва да упражнява натиск върху държави, в които смята, че може да има влияние – това са страните от Източна Европа, Балканите и Централна Азия. В Москва смятат, че на Балканите има „мека сила”, което означава, че може да упражнява известен политически натиск срещу разширяването на НАТО и заради икономически ангажименти.

Когато Русия е заинтересована политически от някои държави, тя обикновено извършва и информационен натиск. Това е хибридна война, каквато се води в Украйна, но тук няма военни действия, както е там.

Руският журналист изтъкна, че Владимир Путин живее с представата, че още сме в епохата на Студената война и разглежда балканските държави като пионки в „играта” между Русия и САЩ.