Изкуство и Общество

Путин сяда за първи път на една маса с украинските сепаратисти

Руският президент Владимир Путин обяви, че ще разговаря за първи път с ръководителите на двете самозвани проруски републики, отцепили се от Украйна. Те ще обсъдят размяната на военнопленници, съобщи ТАСС.

Разговорът ще се проведе по молба, отправена от украинския политик Виктор Медведчук, който е един от представителите на Киев в преговорите с бунтовниците.

Медведчук, смятан за близък до руския президент, е помолил Путин да ходатайства пред сепаратистките лидери, за да бъде постигнат напредък по въпроса с размяната на пленници между бунтовниците и украинските правителствени сили във формат „всички за всички“.

„Ще направя всичко, което зависи от мен. Ще говоря с ръководителите на Донецката и на Луганската републики. Надявам се, че вашето предложение ще бъде реализирано възможно най-скоро“, отговорил Путин, чиито думи бяха предадени по руската държавна телевизия.

Според украинските власти сепаратистите държат 152 души, които са украински войници или членове на паравоенни организации. Медведчук казва, че Киев е готов да предаде на бунтовниците 306 човека.

Досега Путин никога не е разговарял директно с президентите на двете сепаратистки републики – Александър Захарченко и Игор Плотницки.