Изкуство и Общество

Военните поеха властта в Зимбабве (СНИМКИ)

Танкове контролират достъпите до парламента, до централата на управляващата партия и сградата, в която президентът на Зимбабве Робърт Мугабе събира правителството си в столицата Хараре, предаде Reuters.

Тази нощ военни обявиха, че са се намесили и са завзели властта, за да отстранят престъпници от антуража на държания глава, влезли в безпрецедентен конфликт с армията след уволнението миналата седмица на вицепрезидента Емерсон Мнангагва.

Седемдесет и пет годишният Мнангагва, дългогодишен ветеран от войните за независимост на Зимбабве през 70-те години, бе възприеман като вероятен приемник на Мугабе преди уволнението му на 6 ноември.

След като военните обявиха, че завземат властта в Зимбабве, по телевизията тази нощ се появи генерал-майор Субисисо Мойо, ръководител на тиловите операции, който прочете изявление. В него той подчерта, че президентът Мугабе и неговото семейство са живи и здрави и че тяхната сигурност е гарантирана.

Генералът каза, че военните са направили изявление още в понеделник, но държавните медии са получили нареждане да не го публикуват. Поради тази причина военните са преценили, че ситуацията в страната се пренася на друго ниво и са се намесили срещу престъпници от антуража на президента, извършващи престъпления, които причиняват социални и икономически страдания на народа. Целта на тази намеса е била престъпниците да бъдат изправени пред правосъдието.

„Вед…