България Север

Перкусионистите от „Акцент“ отново пожънаха успехи на фестивала в Пасау

На Европейския младежки музикален фестивал в Германия определили представянето на плевенския ансамбъл като едно от най-значимите

За трети пореден път плевенските перкусионисти от ансамбъл „Акцент” при НУИ „Панайот Пипков” се представиха блестящо на Европейския младежки музикален фестивал в град Пасау, Германия.

За изявите на ансамбъла по време на турнето им в Германия и Унгария разказаха неговите ръководители Августина и Симеон Серафимови пред журналисти в клуба на БТА. Те разкриха, че в това 20 юбилейно издание на форума са се изявили както млади музиканти, така и утвърдени вече професионалисти от 10 държави – Германия, Русия, Франция, Англия, Холандия, Австрия, Румъния, Китай, САЩ и България. По думите им президентът на проявата Иван Бакалов е определил представянето на „Акцент” като едно от най-значимите сред всички участници.

„Казвам го това със самочувствие и нямаме основание да се съмняваме в тази оценка, щом ни канят за трети път, и то в такова юбилейно издание на фестивала… Както на „Катя Попова” идват млади и талантливи музиканти, вече спечелили международни конкурси и така опознават Плевен и България, така и тези млади или вече утвърдени музиканти се срещат пък с една култура, с едно прекрасно отношение към младите и талантливи деца от цял свят” – сподели впечатленията си от фестивала Августина Серафимова.

За подготовката на турнето разказа ръководителят на „Акцент” Симеон Серафимов. Той подчерта, че седемте млади перкусионисти от ансамбъла почти ежедневно са репетирали през лятото, когато техните съученици са се радвали на ваканцията си.
„Резултатът от тази работа е налице. Концертът в Пасау беше повече от час и половина – музика от различни епохи, различни стилове. Можете да си представите каква предварителна работа се изисква, за да може това да се случи.”

Серафимов не пропусна да отбележи специална благодарност към община Плевен, благодарение на която се е осъществил концерта на 10 ноември в Пасау. Дни преди това младите музиканти от „Акцент” са представили своето изкуство и в унгарския град Кечкемет.

Своите впечатления от турнето споделиха пред журналистите и някои от младите перкусионисти.

Илина Рачева, 11 клас: „Беше голямо изживяване, всички много се вълнувахме, докато дойде моментът най-сетне да се представим пред чуждестранна публика. Притеснявахме се как ще ни приемат, тъй като в програмата имахме доста български произведения, непознати за тях. В крайна сметка всичко мина добре и затвърдихме името на „Акцент”.”

Огняна Арабаджиева, 9 клас: „Аз съм най-малката участничка в „Акцент”. Тази година ни се предостави възможността отново да докажем колко сме добри и за това отделихме много време, положихме много труд и постигнахме очакваните резултати…”

Следващата изява на перкусионен ансамбъл „Акцент” е на 24 ноември в празничния концерт по повод патронния празник на НУИ „Панайот Пипков, а на 28 ноември младите музиканти ще се изявят в Русе на конкурса „Франц Шуберт“.

Натиснете тук за да видите презентацията.

Материалът Перкусионистите от „Акцент“ отново пожънаха успехи на фестивала в Пасау е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.