Бизнес и Политика

България – рекордьор по ръст на продажбите на нови коли

Най-високият ръст на на продажбите на нови автомобили в Европейския съюз за месец октомври е отчетен в България, сочат данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа. През миналия месец в страната са закупени 3000 нови коли, което е с 41.3% по-добър показател от същия период на миналата година.

Софийският автосалон, провел се от 13 до 23 октомври, беше посетен от над 50 000 души, а почти всички участващи компании изразиха задоволство от сериозния интерес и сключените сделки на него.

Скорошният автосалон навярно ще раздвижи продажбите и през следващите месеци, когато ще вървят доставки на поръчани през миналия месец автомобили. По принцип, последните три месеца на година са най-силни за българския автомобилен пазар, което дава надежди, че България може да е отличникът на ЕС по отношение на ръст и на годишна база.

За първите десет месеца на годината страната ни е трета по този показател с 20.5% ръст, формиран от 25 098 продажби. Лидер е Литва с 23.7 на сто повишаване на търсенето на нови автомобили. Следва Хърватия с 21.7%.

Силният октомври и статистиката от последните месеце обаче не променят фактът, че България остава сред страните с най-остарял автомобилен парк в Европа, чиято средна възраст е 18 години. Скорошна справка на КАТ показва, че от януари до октомври са регистрирани 36 871 нови моторни превозни средства и над 220 000 употребявани.