Изкуство и Общество

Какво прави ЕС срещу лъжите на Русия?

Русия се опитва да отслаби ЕС и целенасочено разпространява дезинформации – в това са убедени мнозина в Европа. Само че прави ли Брюксел достатъчно, за да се противопостави на тези опити?

Тонът беше драматичен: в средата на октомври външните министри на 8 страни от ЕС – Хърватия, Чехия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Швеция и Великобритания – изпратиха писмо до отговорничката за външната политика на ЕС Федерика Могерини. В него те предупреждават за това, че „външни актьори“ използват „все по-изтънчени и все по-интензивни“ инструменти за дезинформация и пропаганда. Целта на тази дейност била да бъде създадена обстановка на „недоверие и недоволство от установения ред, да бъдат дискредитирани ЕС и неговите партньори, а европейското единство да бъде отслабено“.

В същото време 65 европейски експерти по сигурността и депутати от 21 европейски страни се подписаха под декларация, с която те обвиняват Федерика Могерини, че не е предприела никакви ответни мерки, нито пък е посочила Русия като основния източник на тези вражески дезинформации. За тази дезинформационна кампания биват използвани целенасочено медии като информационната агенция „Спутник“ и медийната компания „RT“ – някогашната „Russia Today“.

На прицел: Източна и Югоизточна Европа

По инициатива на Европейския съвет още през 2015 година бяха създадени сили за стратегическа комуникация (StratCom), чиято задача е да разкриват …