България Север

Първа копка за развитието на устойчив градски транспорт в Габрово

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С извършването на символична първа копка, в района на предгаровия площад „Марсел де Бископ“, ще бъде поставено началото на проекта за развитие на устойчив градски транспорт на Габрово, информират от местната общинска администрация.

Мащабната разработка за подобряване на транспортната инфраструктура и по-високо качество в обслужването на пътниците ще бъде представена пред местната общественост и медии на 22 ноември, сряда, от 10.30 ч. в ритуалната зала на Община Габрово, където ще се състои начална пресконференция.

Проектът стартира през месец юли тази година. Чрез него автопаркът на общинския превозвач ще бъде обновен с 14 нови автобуса, на всяка спирка ще има система, която информира за графика на автобусите, пет от най-натоварените кръстовища ще са с нов режим на сфетофарите.

Освен това подлезите до Дома на хумора и до Автогарата ще бъдат ремонтирани, а на предгаровия площад ще бъде изградено кръгово кръстовище. Също така по проекта се предвижда спирка „Рачо Ковача“ до моста Игото ще бъде преустроена в „джоб“.

снимка: Община Габрово, Архив

Общата стойност на проекта е 13 430 540,62 лв. Предоставената безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ е 9 000 000 лв., а собственият принос е в размер на 4 430 540,62 лв. Срокът за изпълнение на договора е 36 месеца.

След конферентната част е предвидена церемония по откриване на строителните работи, която ще се състои от 12.00 часа в района на предгаровия площад „Марсел де Бископ“.

В първата копка ще се включат кметът на общината Таня Христова и представители на местното дружество „Димас“, което е избрано за изпълнител на този обект.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730