База Данни Картини

Имрен Мехмедова: Мониторинговият доклад показва, че все още не са извършени задоволителни реформи

Имрен Мехмедова: Мониторинговият доклад показва, че все още не са извършени задоволителни реформи

 

 

Имрен Мехмедова, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Мониторинговият доклад на ЕК.

   „Какво ново в него, какво старо и докога с доклади?”, попита водещата Клара Маринова. Имрен Мехмедова обясни, че докладът всъщност показва напредъка на България по 17-те показателя от предходния доклад от януари. Оценката на ДПС е негативна, защото все още не са постигнати окончателни резултати. Трябва да се отбележи, че в някои области има напредък, но ЕК все още не може да заключи, че има задоволителни реформи.

   „Аз си задавам за пореден път въпроса докога ще продължават тези доклади, докога ще бъдем под мониторинг и не се ли девалвираха вече тези доклади в България?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че ще продължаваме с докладите докато не постигнем нещата, които ЕК изисква от нас. Тя добави, че не смята, че докладите са се девалвирали. Тези доклади трябва да бъдат стимул за правителството да разрешава проблемите, а те са много.

Вотът на недоверие.

    Имрен Мехмедова беше категорична, че не може в съвременна България, член на ЕС, да има форма на управление, в която са включени националистите. „На какво разчитате, когато предлагате въпросното действие „демонтаж” на властта?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че този процес трябва да бъде изпълнен с всички възможни демократични инструменти. Такъв инструмент е вотът на недоверие. Затова и ДПС са дали своята подкрепа за такъв вот, предстои да се обсъди конкретната тема.

   „Не се ли притеснявате от това отново да подкрепяте БСП, а те пък не се ли притесняват от това вие да ги подкрепите и за пореден път може да ги предадете?”, попита водещата Клара Маринова. Имрен Мехмедова отговори, че вотът на недоверие е нормален демократичен инструмент, който опозицията в една държава използва, в момента опозиция са БСП и ДПС, така че е нормално този вот да бъде подкрепен. Все още предстоят разговори между контактните групи за уточняване на темата.

   „Вотът на недоверие очевидно няма да мине, на какво разчитате тогава, за какво го правите?”, попита водещата Клара Маринова. Имрен Мехмедова отговори, че вотът на недоверие е най-крайната мярка в парламентаризма и това означава, че има много сериозен проблем в обществото и в политическата система. Ефектът, който се търси, е промяна на формата на управление.

   „Смятате ли, че вашите избиратели ще разберат една такава мярка като напускане на пленарна зала и няма да смятат, че не работите?”, попита водещата Клара Маринова. Имрен Мехмедова отговори, че избирателите на ДПС ще разберат постъпката на депутатите.

    Относно това каква тема ще бъде избрана за вота на недоверие, народният представител отговори, че членовете на контактната група на ДПС са предложили демографската политика и здравеопазването.

Основните задачи пред Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

     Народният представител заяви, че основните задачи на Комисията са да следи всеки един законопроект до каква степен спазва директивите на ЕК. „В момента основната ни цел е свързана с предстоящото председателство на Съвета на ЕС!”, завърши Имрен Мехмедова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 16 ноември 2017 г.