База Данни Картини

Светлана Ангелова: С вота на недоверие опозицията дестабилизира държавата и отклонява вниманието от основни постижения на правителството

Светлана Ангелова: С вота на недоверие опозицията дестабилизира държавата и отклонява вниманието от основни постижения на правителството

 

 

 

Светлана Ангелова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Бюджетът на ДОО за 2018 г.

    „Да започнем от вашето твърдение, на управляващите, че Бюджет 2018 е социален, какви са аргументите ви за това твърдение?”, попита водещата Клара Маринова. Светлана Ангелова отговори, че бюджетът за следващата година на ДОО е бюджет на баланса между социалната сигурност и социалната справедливост. Акцентира се върху политики, насочени към разширяване на осигурителната база и засилване на връзката между осигурителния принос и размера на получаваните пенсии и обезщетения. В бюджета на ДОО за следващата година са заложени мерки, целящи да повишат доходите на гражданите – предвижда се ръст на пенсии, минимални осигурителни доходи, майчинство, минимално обезщетение за безработица и гарантираните вземания на работниците при несъстоятелност на предприятието.

   „Но опозицията твърди, че се разширява ножицата между малката група много богати голямата група много бедни!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Светлана Ангелова заяви, че това не е вярно и продължи, че за следващата година се дават 740 милиона лева повече за социални плащания, за пенсии, увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, за майчинства. Много е важно също така, че от 9 години за пръв път се увеличава гарантирания минимален доход. Той е важна величина, защото е база за определяне на различни социални плащания. Така че всички социални групи ще получат увеличение. Опозицията твърди, че това е малко, но такива са възможностите на бюджета. „Очакванията на гражданите към социалната сфера са огромни, но няма как с магическа пръчка да повишим доходите и на пенсионери, и на работещи!”, заяви народният представител от ГЕРБ.

Доходите.

    „Като човек Ви питам – как живее българинът и решени ли са проблемите с доходите?”, попита водещата Клара Маринова. Светлана Ангелова отговори, че наистина има какво да се желае по отношение на доходите, но не бива да прескачаме и някои положителни факти, като това, че от 2009 г. минималната работна заплата се е увеличила над два пъти. В същото време инфлацията не е толкова висока. От няколко години има стабилизиране на икономиката, а повишаването на доходите минава именно през икономиката.

   Водещата цитира изследване на КНСБ, според което 75% от българите живеят под издръжката на живот. Събеседникът й отговори, че наистина няма как с магическа пръчка да се повишат доходите. Тя продължи, че когато сме влезли в ЕС базата ни е била изключително ниска. Последвали са кризисни години, но първото правителство на Борисов е запазило стабилността и не е допуснало да се намаляват заплати и пенсии.

Вотът на недоверие и решението на БСП да напусне пленарна зала.

   „Притеснява ли ви този вот на недоверие, как ще го посрещнете и какви ще бъдат главните ви аргументи против?”, попита водещата Клара Маринова. Светлана Ангелова отговори, че ГЕРБ не се притеснява и е готов да посрещне поредния вот от страна на опозицията. Тя продължи, че вотът на недоверие не се внася в подходящия момент. „С внасянето на вота мисля, че опозицията иска да отклони вниманието от важните проблеми, които стоят пред нас. От януари поемаме и председателството на Съвета на ЕС, което няма да е добър сигнал към ЕК!”, категорична бе Светлана Ангелова.

    На въпроса какво ще отговори, ако колегите й от други европейски страни я попитат за социалното състояние в България, народният представител от ГЕРБ отговори, че би обяснила, че това е приоритет на правителството за следващите години. Това е заложено и в управленската програма. Акцентът е върху повишаване на доходите и политики, насочени към уязвимите групи.

   „Какво ще направите, за да върнете БСП, защото имаше периоди, в които и вие напускахте пленарна зала?”, попита водещата Клара Маринова. Светлана Ангелова отговори, че ГЕРБ ще останат в пленарна зала и ще продължат да работят, не се притесняват за кворума. „С действията си БСП и ДПС доказаха, че винаги са били заедно. Това, че бойкотират работата на парламента, не се гледа с добро око от техните избиратели, защото до края на годината трябва да се приемат важни закони, а с тези действия те искат да дестабилизират държавата и да отклонят вниманито на хората от основни постижения на правителството!”, завърши Светлана Ангелова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 16 ноември 2017 г.