Изкуство и Общество

В Турция: Аллах вместо Дарвин

Новата учебна година в Турция вече започна – първата по новата учебна програма, оформена съответствие с вижданията на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) на президента Ердоган. В нея няма място за Дарвиновото учение, затова пък децата ще бъдат възпитавани в традициите на джихада. След изумлението, което това съобщение предизвика в турските светски среди, образователният министър Исмет Йълмаз побърза да уточни, че под „джихад“ не трябвало да се разбира някаква религиозна война, а „любов към родината“, съобщава „Зюддойче Цайтунг“.

И докато ресорният министър се опитва да омаловажи промените в учебния план, критиците смятат, че в случая става въпрос за нещо много повече от реформа на образователната политика – те предупреждават, че целта е да се промени ориентацията на държавата. Въпросът опира до това в какво ще бъдат възпитавани следващите поколения, коментира германското издание – в духа на светската турска държава, основана от Мустафа Кемал Ататюрк, или в този на сегашния турски президент Реджеп Ердоган, който иска да възпитава „благочестиво поколение“.

Арена на ожесточени сблъсъци

Образователната политика винаги е била арена на тежки културни сблъсъци – включително и преди ПСР да поеме властта в Турция. Така например след преврата от 1980 г. турските военни родиха концепцията за „турско-ислямската синтеза“, разбирай: подривната сила на религията трябвало …