Изкуство и Общество

Социалдемократите твърдо не искат коалиция с Меркел

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) отхвърли възможността за съставяне на ново коалиционно правителство с консерваторите на канцлера Ангела Меркел и призова за нови избори, предаде Reuters.

Ръководството на социалдемократите взе единодушно решение да не съставя правителство с Меркел, след като тази нощ се провалиха преговорите за управляваща коалиция между консерваторите, свободните демократи и Зелените.

„Предвид резултатите от изборите на 24 септември ние не сме на разположение за голяма коалиция“, заявиха в партиен документ социалдемократите. „Ние не се страхуваме от нови избори“, казаха те.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц потвърди, че партията му ще се придържа към отказа си да не влиза в ново правителство на Меркел.

От 2013 г. социалдемократите участват като по-малък партньор в коалиционно правителство с консерваторите на канцлерката, но откакто през септември ГСДП постигна най-лошия си изборен резултат от Втората световна война, ръководството на партията казва, че тя ще бъде в опозиция.

Шулц заяви, че социалдемократите „не са на разположение“ за ново правителство с Меркел. Според него след изборите е станало „ясно, че голямата коалиция е получила червен картон“. Той каза, че партията му не се страхува от нови избори.

Меркел ще проведе на 26 ноември в Берлин среща със свои близки съратници, за да обсъди ситуацията след провала на…