България Север

Николай Дойнов и Съюзът на народните читалища срещу „Съгласие 1869“?

Председателят на Съюза на народните читалища (СНЧ) Николай Дойнов е отказал на куриер да получи писмо с въпроси от читалище „Съгласие 1869“ – Плевен. Писмото гласи:

„На 16.11.2017 г. на извънредно заседание на Настоятелството на читалище „Съгласие 1869“ се взе решение адвокат Пламен Иванов да внесе сумата от 24.00 лв., представляваща членски внос към СНЧ за календарната 2017 г. Адвокат Пламен Иванов се среща лично с г-н Чавдар Луканов – председател на Областен читалищен съвет. Г-н Луканов отказва да получи сумата с обяснението, че е създадена анкетна комисия от СНЧ. Тази комисия имала за задача да определи статута на НЧ „Съгласие 1869“ като член на СНЧ. Препоръча да търсим начин да се свържем лично с Вас или чрез служебно писмо, ако искаме повече информация. Г-н Дойнов, настояваме да получим отговор на следните въпроси:

1. Кой е инициирал създаването на тази анкетна комисия?

2. Какъв е конкретният повод, административно или друго нарушение, обосновало нейното конституиране?

Ако целта е да бъде изключено по формални причини 150- годишното читалище „Съгласие 1869“, най-голямото в област Плевен и едно от основателите на СНЧ, като не се приема членския внос, то считаме, че не са необходими такива действия. Читалище „Съгласие 1869“ е готово обосновано и аргументирано да напусне СНЧ с факти, достатъчно ясни в публичното пространство. Тези факти до голяма степен касаят дейността на „Заслужилия читалищен деятел“ г-н Чавдар Луканов. Приложение: Ксерокопие на част от писмата, на които нямаме отговор.“

Неотдавна Чавдар Луканов също отказа да се подпише на пратката с писмо с въпроси от въпросното читалище. Което съвсем целенасочено и демонстративно е изолирано от всички представителни събирания на общинските и областни читалищни организации. Освен това най-старото и най-голямо читалище в областта няма представител в Конгреса на СНЧ. Но пък делегати за него са излъчени от най-големите нарушители в Плевен, според доклада на Комисията, назначена от Община Плевен. Същевременно, май, тече проверка на анкетна комисия, която да разследва статута на „Съгласие“ в организацията. За такава официална информация в читалището няма, категоричен е председателят Ивайло Атанасов. СНЧ от своя страна се оказва не твърде легитимна организация. Това става ясно от публикация в медиите, според която Съюзът на народните читалища вече не е национално представителна организация и е задействана процедура по заличаването й от Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Апокрифен се оказва и Уставът на СНЧ, за който от „Съгласие 1869“ обявиха награда, ако бъде намерен и изваден наяве. Очевидно в него има нещо гнило, което трябва да се покрие. Но докога?

 

 

Материалът Николай Дойнов и Съюзът на народните читалища срещу „Съгласие 1869“? е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.