База Данни Картини

Надя Клисурска: Ревизия на корупционните сделки на прехода трябва да има, но не и през ревизия на Конституцията

Надя Клисурска: Ревизия на корупционните сделки на прехода трябва да има, но не и през ревизия на Конституцията

 

 

Надя Клисурска, народен представител от ПГ на „БСП за България”, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Изводите от посещението у нас на Антонио Таяни.

    Надя Клисурска заяви, че обръщението на Антонио Таяни към народните представители е било изключително адекватно. Основният акцент е бил поставен върху ревизията на състоянието на ЕС. Споменато е било разделението между богатите държави членки и бедните. Затова е необходима сериозна ревизия на политиките в тази насока. В тази връзка и БСП са връчили на Таяни своите алтернативни предложения. Народният представител обясни, че основният акцент тези предложения е бил върху това ЕС да бъде пълноценен социален съюз, да не се развива на две скорости, основните ценности, като правото на труд, на достъп до качествено здравеопазване и образование да бъдат обща европейска политика. Таяни е засегнал и темата за Западните Балкани и тяхната интеграция в ЕС, което и БСП подкрепя.

   „Имате ли впечатление, че Таяни ще помогне Европа да не се разделя на две скорости и ние да не попадаме в периферията?”, попита водещата Клара Маринова. Надя Клисурска отговори, че искрено се надява той да спомогне да бъдат преразгледани европейските политики в тази посока, както и това България да не бъде в периферията.

   Водещата помоли своя събеседник да коментира твърденията на журналисти, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е помолила членовете на ПГ на „БСП за България” да престанат с острия тон и противопоставянето срещу ГЕРБ и че това е било повлияно от срещата й с Таяни. Народният представител обясни, че поради служебен ангажимент не е присъствала на тази среща, но беше категорична, че диалогът в пленарна зала наистина трябва да бъде базиран на смислени неща. „Но че ние ще бъдем по-послушни, не вярвам, че в този тон е протекла срещата на групата! Гарантирам Ви, че не това е бил смисълът на изказването, в крайна сметка журналистите по някакъв начин могат да трансформират всяко едно изказване!”, заяви тя.

Оставката на Димитър Главчев.

    „След драматични дни в 44-то НС, вкл. оставката на екс председателя Главчев настъпи ли спокойна и делова обстановка? Какво загубихме с Главчев, какво спечелихме с Караянчева? Успяхме ли „да не се изложим пред чужденците“? Наистина ли речта на европредседателя Таяни пред нашия парламент „взе главата“ на Димитър Главчев?”, попита водещата Клара Маринова. Надя Клисурска заяви категорично, че оставката на председателя на парламента няма връзка с посещението на Таяни. Тя продължи, че БСП ясно са заявили, че по отношение на европредседателството ще бъдат конструктивни и последователни. Основната причина за оставката на Главчев всъщност е била тази, че е бил направен опит да бъде заглушена опозицията.

   „Някои твърдят, че за Нинова сега ще настъпят тежките дни, когато острието на ГЕРБ застане срещу нея!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Надя Клисурска отговори, че искрено се надява дебатът в зала да бъде конструктивен и смислен, да не се води полемика по лични обиди и нападки.

Вотът на недоверие.

   „Историческата памет от последните 30-тина години сочи, че смяната на председателя на българския парламент (Савов, проф. Герджиков) се следва от падане на изпълнителната власт. Каква е ситуацията днес у нас? Има ли заплаха за кабинета „Борисов 3“? Стабилна ли е коалицията и как оценявате заключението на Валери Симеонов, че „Борисов се държи като самовластен властелин и управлява дори и Народното събрание!“?”, попита водещата Клара Маринова. Надя Клисурска отговори, че БСП ще бъдат последователни и ще внесат вота на недоверие. Тя изрази своята надежда, че дебатът за корупцията ще бъде конструктивен. „За мен в момента политиките на управляващите не водят до нищо добро и едни нови избори биха били едно по-добро ново начало?”, категорична бе тя. Водещата попита защо смята така, след като социолозите отново дават преднина на ГЕРБ. Събеседникът й отговори „глас народен, глас Божи”, като добави, че политиката на ГЕРБ е политика на статуквото и не води до подобряване на живота на хората.

   На въпроса докъде са стигнали разговорите с ДПС за вота на недоверие, Надя Клисурска отговори, че такива разговори наистина са водени, решено е вотът да бъде внесен след гласуването на бюджета. Основната тема ще бъде корупцията. „Това, че отново тръгвате с ДПС не ви ли безпокои?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че разговорите за вота не са протегната ръка. Няма нищо лошо да се води разговор с всяка партия, която е готова да участва в смислен дебат като този за корупцията. „Но в никакъв случай ние не се прегръщаме с ДПС и не търсим тяхната подкрепа!”, категорична бе Надя Клисурска.

Предложението на ГЕРБ за промяна на Конституцията за отмяна на давността за престъпления, свързани с приватизацията.

   „Корнелия Нинова каза, че ще подпише предложението, но няма да го подкрепи в пленарна зала. Аз като гражданин не го разбирам, какво означава това?”, попита водещата Клара Маринова. Надя Клисурска отговори, че името на Корнелия Нинова в личен план е спрягано по отношение на определени приватизационни процеси. В тази връзка е решението тя да стане съвносител. Народният представител продължи, че според нея действята на ГЕРБ по никакъв начин няма да доведат до възстановяване на щетите за държавата от опорочената приватизация. А от юридическа гледна точка отмяната на давността противоречи на базисни принципи на правото. „Поздравявам Ви, защото сте една от малкото, които честно си казват мнението!”, заяви водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че трябва да се направи ревизия на всички корупционни сделки, но това няма как да мине през ревизия на Конституцията. „Има други юридически начини това да се случи и е крайно време да направим тази ревизия!”, завърши Надя Клисурска разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 22 ноември 2017 г.