Изкуство и Общество

България и ЕС: първите 10 години и след това

България е стабилна страна в ЕС, която има ресурс да се справи с европредседателството, макар че то идва в много труден момент. Така може да се обобщи първата част от голяма конференция в Берлин, посветена на България.

В Берлин се провежда голяма политическа конференция под надслов „България 10 години след приемането в ЕС и в навечерието на европредседателството през 2018 година“. Тя е организирана съвместно от германското дружество за Югоизточна Европа, фондация „Конрад Аденауер“, Германо-българския форум и Източния съвет на германската икономика. За първия ден от конференцията информира Александър Андреев:

Конференцията беше открита от двама политици, които имат сериозна тежест в Германия: социладемократа Гернот Ерлер, бивш заместник-министър на външните работи, а сега председател на Германо-българския форум, и християндемократа Ханс-Герт Пьотеринг, бивш председател на Европарламента и президент на фондация „Конрад Аденауер“. Говорейки за политическата ситуация в България, Гернот Ерлер остроумно прехвърли паралел към сегашната политическа криза в Берлин. В България се смениха три правителства, имаше и парламентарна криза през последните години, каза той, но в момента ние като германци като че ли нямаме право да го правим на въпрос. Ханс-Герт Пьотеринг пък недвусмислено похвали праволинейния проевропейски курс на сегашнато българско правителство на фона на противоположните тенденции, които се наблюдават в други страни от б…