Изкуство и Общество

Драматично! В Северна Корея стреляха по дезертьор (ВИДЕО)

Северна Корея е нарушила спогодбите с Южна Корея, след като е стреляла по линията, която разделя двете страни, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на Организацията на обединените нации.

Драматични кадри бяха заснети на границата между двете азиатски страни, на която севернокорейски войник дезертира и бяга в Южна Корея. Въоръжените сили на Пхенян откриха огън по него и го раниха. На видеото се вижда как войникът, направил опит да избяга на 13 ноември, тръгва с джип към южнокорейските военни съоръжения. Малко по-късно слиза от превозното средство и започва да бяга.

В този момент севернокорейските войници откриват огън по него. Един дори преминава линията, но се усеща и се връща обратно на собствена земя. Дезертьорът е ранен и прибран от южнокорейски войници. Сега той е в стабилно състояние и няма риск за живота му, посочват световните агенции.

Отношенията между двете страни продължават да са напрегнати. През последните месеци режимът в Пхенян извърши няколко ядрени и ракетни изпитания, които наляха масло в огъня. След края на Корейската война е сключено примирие между двете страни, но не е подписан мирен договор. Това означава, че на практика Северна и Южна Корея продължават да са във война.