База Данни Картини

Малина Крумова: Осигурена е техническа безопасност за експлоатацията на „Бели Искър”

Малина Крумова: Осигурена е техническа безопасност за експлоатацията на „Бели Искър”

 

 

Малина Крумова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Седмата научно-практическа конференция на тема ОПОС и ПРСР 2014-2020.

    Малина Крумова обясни, че тази конференция вече за седма поредна година се организира от Българската асоциация по водите и Камарата на строителите. Смисълът е да се коментират основните финансови източници и напредъкът по тях, тъй като основни такива източници са ОПОС и ПРСР. Напредъкът по тях е от изключително значение, за да се осигури развитието на съществуващата водоснабдителна инфраструктура и изграждането на нови пречиствателни станции и съоръжения.

   „Какви основни приоритети очертахте и до какви изводи стигнахте?”, попита водещата Клара Маринова. Заместник-министърът обясни, че е бил представен напредъка по проектите, които ще бъдат финансирани през настоящия програмен период по ОПОС. Има 16 регионални проекта. 14 от тях се готвят от МРРБ. Разбира се в по-широк аспект е коментирам и целия ВиК отрасъл и неговото развитие, изпълнението за стратегията за развитие на ВиК отрасъла. Не на последно място е коментиран и въпросът за цената на водата.

Качеството и цената на водата.

    „Какво означава качествена услуга на социално поносима цена?”, попита водещата Клара Маринова. Малина Крумова отговори, че качеството на услугата е свързано с това да няма прекъсвания в доставките на вода и нейното качество. Тя трябва да отговаря на здравните изисквания. На места има проблеми в тази посока, но се работи постоянно, за да се изпълнят изискванията. Другият компонент на качествената услуга е отвеждането на канализационните води и тяхното пречистване. Всички тези компоненти изискват изграждането на много сложна техническа инфраструктура, която е много скъпа и става все по-скъпа, защото изискванията непрекъснато се увеличават.

    Заместник-министърът обясни, че тази услуга трябва да е подчинена на икономически принципи, тоест инвестицията да бъде адекватно отразена в цената на доставянето на тази услуга. До момента се е залагало на цени, които задоволяват само оперативните разходи, тоест разходите за ежедневната поддръжка на инфраструктурата, но много малко за нейното развитие. „За нас е задача тази амортизация поетапно да бъде включвана в стойността на активите, докато се стигне до 100% амортизация. Но тъй като в случая говорим за услуга, от която не може да бъде лишено нито едно човешко същество, това трябва да става на една социално поносима цена!”, категорична бе Малина Крумова. Тя обясни, че в момента социално поносимата цена е определена в Закона за ВиК услугите – тя е 2,5% от средния доход на населението в съответната обособена територия при консумация 2,8 кубика на месец. Все още обаче има уязвими групи от населението, които не могат да си позволят и тази вода. Затова, когато говорим за социално поносима цена, трябва да разсъждаваме от гледна точка на възможностите и икономическото състояние на домакинствата и това е основната промяна, която се предвижда в стратегията за ВиК сектора. „Предвижда се субсидиране на социално уязвимите групи, за да може те да потребяват необходимото минимално количество за задоволяване на питейните и битовите им нужди, като същевременно да не се ограничава цената от някакъв праг, така че да бъде адекватна на икономическите реалности!”, обясни заместник-министърът.

   Помолена да коментира зачестилите протести, свързани с повишаването на цената на водата, Малина Крумова обясни, че на места покачването наистина е съществено. Тя продължи, че резкият скок на цената е само в онези места, които са ползвали преди това водоснабдителни системи по гравитачен път. От миналата година обаче има изменение на закона и то не може да не се спазва. То предвижда една цена в една обособена територия за компонент водоснабдяване. Заместник-министърът обясни, че напълно разбира аргументите на хората, които смятат, че не може да има рязко повишаване на цената, когато качеството остава същото. Тя обаче обърна внимание на това, че няма как без инвестиции да се подобри това качество. „Така че призовавам да не се използва за политически цели и да се провокират по политически начин тези протести на хората. Доколкото е възможно ние се опитваме да решим проблемите, но призовавам и за разбиране, такива са правилата, необходимостите и нуждата е огромна!”, категорична бе Малина Крумова.

Водоснабдяването в София.

   Малина Крумова обясни, че както във всяка една обособена територия и в София цената на водата се регулира. Планът на „Софийска вода” е одобрен с известно покачване. Това е поносима цена за столичани. Разбира се напълно в реда на нещата е те да имат претенции към качеството на услугата. Предвидени са инвестиции.

Проверката на язовир „Бели Искър”.

   Заместник-министърът обясни, че в МРРБ се полагат усилия стената на язовира да се реконструира. „Искам да уверя всички граждани, че е осигурена техническата безопасност за експлоатацията на съоръжението. От една страна стената е здрава, от друга страна се поддържа по-ниско ниво за по-голяма сигурност. Основания за притеснение за непосредствена опасност няма, искам това да бъде ясно. Иначе има доста правни, документални неясноти, които се опитваме да изчистим, в сътрудничество със Столична община разработихме споразумение и алгоритъм, по който да се извърши тази реконструкция. Тя е необходима, това не го отричаме, но трябва да се направи по правилния, законов начин!”, завърши Малина Крумова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 22 ноември 2017 г.