Изкуство и Общество

Ключово гласуване и протести в Букурещ

Правителството на премиера Михай Тудосе се явява на парламентарен тест, пишат румънските медии по повод предстоящото гласуване на вот на недоверие, внесен от опозиционната Национално-либерална партия (НЛП).

Заседанието на двете камари на парламента ще започне в 11.00 часа, а либералите призоваха всички граждани, недоволни от управлението на правителството на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократи (АЛДЕ), да образуват жива верига около сградата на парламента по време на вота.

По същото време е обявен и „протест на колела“ в района на сградата на парламента, посочва в. „Адевърул“. Според организаторите участниците са призовани да дойдат с автомобили, мотоциклети и велосипеди, които ще се движат в дясната лента с 10 километра в час, а от лявата страна на автомобилите ще бъдат поставени афиши или банери, така че да се виждат от останалите участници в движението.

Организаторите на протеста твърдят, че правосъдната система е „под обсада“, измененията в данъчния кодекс тласкат икономиката и бизнеса към „тотален хаос“, а проектът за неправителствените организации, предвиждащ те да декларират на всеки шест месеца приходите и разходите си, показва омразата към тези организации, посочва изданието.

За да бъде свалено правителството от власт, вотът на недоверие трябва да бъде подкрепен от 233 народни представители в 465-местния парламент. Предложението за вот на н…