Спорт

Финалът на Григор е номер 2 в историята

Финалът в Лондон, който Григор Димитров спечели, стана №2 в историята. Българската звезда в тениса победи 7:5, 4:6, 6:3 Давид Гофен (Белгия) и стана шампион в заключителния турнир на АТР. С общо 31 изиграни гейма за 3 сета този мач отстъпва само на финала между Джон Макенроу и Артър Аш (34 гейма) през 1978 г.

Димитров стана първият, който печели титлата без загубен мач още при дебюта си, след Макенроу. Мачовете в зала 02 в британската столица са гледани общо от 253 642 зрители, като 6 пъти всички места (17 800) са били разпродадени.

На сайта на АТР пуснаха текст за Григор и неговия треньор Даниел Валверду, в който се разказва как специалистът от Венецуела е успял да укроти таланта на българина.

„Никой никога не се е съмнявал в способностите на Димитров. Българинът е известен по целия свят с изпълненията си, които всеки трябва да види. Но преди да започне работа с Валверду през миналата година, Димитров просто разполагаше с много талант и много възможности за отиграване. И не бе наясно какво точно да прави, за да играе най-добрия си тенис“, пишат от АTP.

„Ние имаме страхотна връзка. Разбираме тениса по еднакъв начин. Оценяваме това, което сме постигнали. В Лондон Димитров трябваше да се бори с нервите си, най-вече във финала, за да победи”, коментира треньорът Валверду, цитиран от „24 часа”.

„Но когато играта му върви, той се представя на много високо равнище. Едно от нещата, върху ко…