Изкуство и Общество

Истината за сина на израелския посланик

Един обвиняем упорито твърди, че е виновен, само че разследващата прокуратура държи на всяка цена да докаже неговата невинност. Звучи като гротеска, но в Израел това е самата реалност. Дийн Исахаров признава, че като войник е пребил и арестувал един палестинец, който не е бил въоръжен. Той дори потвърждава вината си публично – като публикува видео по темата. Прокуратурата обаче отхвърля неговите показания като неверни и ревностно привежда доказателства.

Този случай разбуни израелската общественост. Защото в крайна сметка става дума за нещо съвсем друго: за израелската правозащитна организация „Breaking the Silence“ („Да нарушим мълчанието“). От 2004 година насам тя предлага платформа, в която критикува израелската окупационна политика и публикува информации за нечовешко отношение към палестинците: бивши войници информират за насилие и злодеяния, които са преживели, или дори сами са извършили. Именно в рамките на тази платформа, Дийн Исахаров, който междувременно е активист в „Breaking the Silence“, публично признава, че през 2014 година е употребил насилие срещу невъоръжен палестинец при акция в Хеброн.

Кой лъже и кой казва истината?

Малко след признанието му се случва нещо необичайно. Израелското правосъдие се включва и започва разследване срещу Исахаров. „Ние сме публикували стотици свидетелски показания на бивши войници. Но точно това е сравнително леко провинение“, казва Йехуда Шаул, който е съоснова…