Изкуство и Общество

Сирийската опозиция: Асад да си ходи

Решение на сирийската война, която навлиза в седма година, може да бъде постигнато само с оттегляне на президента Башар Асад в началото на периода на преход във властта. Това заявиха делегатите на срещата на сирийската опозиция в Рияд, предаде Reuters.

Сирийската опозиция призовава за оттегляне на Асад от началото на бунта срещу него през 2011 г.

В заключителната декларация за срещата на сирийската опозиция, в която участваха около 150 делегати, се казва, че „целта на политическото уреждане в Сирия е да се установи демократична държава, основаваща се на равенство между гражданите й и да се позволи на местните жители да изготвят своята конституция без намеса и да изберат своите лидери със свободни и прозрачни избори“.

Делегатите подчертаха, че преки преговори с властите трябва да се водят без предварителни условия.

Срещата в Рияд започна вчера, когато в руския град Сочи сирийската криза беше обсъждана от президентите на Русия, Иран и Турция.

По-рано през деня началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов каза, че Москва може би ще намали военното си присъствие в Сирия. Той обаче не посочи нито конкретна дата, нито с колко ще бъде намалена числеността на военните.