Изкуство и Общество

US войници са разследвани за военни престъпления

За първи път от началото на своето съществуване, Международният наказателен съд вдигна мерника си на американските въоръжени сили, съобщи институтът „Гейтстоун“.

Прокурорката Фату Бенсуда започна разследване за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Афганистан от средата на 2003 година.

Международният наказателен съд е съдебен орган, който се занимава с геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Съдът е независима международна организация със седалище в Хага, Холандия.

Всяка съпротива от страна на Белия дом срещу Международния наказателен съд ще сведе Вашингтон в противоречие със защитата на човешките права. САЩ са внушили повече от която и да е друга страна , че въоръжените им сили зачитат човешките права и военните закони, посочват от института.

Според прокурорката американски войници са извършвали военни престъпления в Афганистан, включително измъчване на пленници. Замесени са както войници от армията, така и агенти на ЦРУ. През миналата година говорител на Държавния департамент заяви, че не намира разследването на съда за „оправдано или подходящо“.