Бизнес и Политика

44,6% ръст на износа с Чехия

За периода 1996-2016 г., преките брутни чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от Чехия са в размер на 1413.8 млн. евро, с което страната заема място сред първите дванадесет в класацията на инвеститорите. Износът бележи ръст от 44.6%, а вносът е с увеличение от 18.8%.

Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката Емил Караниколов, Н.Пр. Душан Щраух, посланик на Чешката република в Република България и заместник-посланика г-н Ярослав Камас.

„Чехия е стратегически партньор и тези данни са ясен сигнал за положителните тенденции в българската икономика, очертаващи хоризонт на макроикономическа и финансова стабилност“, заяви министър Караниколов. Икономическият министър и Н.Пр. Душан Щраух се договориха за възстановяване на създадената между Министерство на икономиката и Министерството на промишлеността и търговията на Чешката република Работна група за икономическо сътрудничество между България и Чехия.

Обсъдено бе и разширяване на сътрудничеството между Българска агенция за инвестиции (БАИ), ЧЕХТРЕЙД и Конфедерация на чешките индустриалци за подпомагане на бизнес контактите и обмен на техническа, икономическа и търговска информация. Беше отбелязано, че с цел насърчаване на търговските отношения е целесъобразно да се провеждат по-често делови срещи между делегации от представители на бизнеса от двете страни.

Реализацията на инициативи съвместно с чешки партньори за насърчаване на участието на малки и средни предприя…