Изкуство и Общество

Избори в Куба за първи път след Кастро

Над 8 милиона кубинци ще вземат участие в първия етап от общите избори за местни органи на властта, които ще се проведат днес. Това са първите избори след смъртта на Фидел Кастро, който почина точно преди една година. Вотът е първата стъпка към подновяване на състава на провинциалните събрания. Вторият етап ще е избор на Народно събрание – върховният орган на държавната власт в страната.

Избраните общински съветници, депутати и държавен глава ще встъпят в длъжност в края на февруари 2018 г. Последната длъжност се заема от брата на Фидел Кастро – Раул, от 2008 г. Той нееднократно е заявявал, че 5-годишният му мандат, който изтича през февруари догодина, ще е последният. С най-големи шансове да заеме неговия пост, е 57-годишният първи заместник-председател на Съвета на министрите на Куба Мигел Диас-Канел. Очаква се Раул Кастро да запази поста на ръководител на Комунистическата партия на Куба – единствената официална политическа партия в страната, до 2021 г.

По официални данни в днешните избори ще участват 27 200 кандидати. Те претендират за 12 500 мандата. Депутатите за общините се избират за срок от две години и половина. Те се занимават с въпроси от местно значение, като на първо място това са казуси свързани с жилищната сфера.

Избирателните секции ще отворят врати в 8.00 ч. местно време и ще затворят в 18.00 ч.

Първоначално изборите бяха насрочени за 22 октомври, но властите ги отложиха, за да могат да насочат всич…