Изкуство и Общество

Обмислят вдигане на санкциите срещу Русия

Съветът на Европа (СЕ) разглежда въпроса за вдигане на санкциите срещу Русия, които бяха въведени във връзка с военния конфликт в Украйна през 2014 г. Международната организация се опасява, че Руската федерация може да излезе от организацията, пише вестник Financial Times, цитиран от агенция ТАСС. „Санкциите носят негативни последствия за Европа, доколкото ще получим една Европа без Русия. Това ще бъде крачка назад” е мнението на генералния секретар на СЕ Турбьорн Ягланд.

Отказът на Москва да плаща вноски в бюджета на СЕ може да доведе до това Русия доброволно или по инициатива на други държави да напусне организацията. „Никой не може да казва, че ние приемаме анексирането на Крим. Не става дума за подронване на тази принципна позиция. Но трябва трезво да оценяваме какъв е нашият мандат. Той е да защитаваме правата на човека и в Русия, и в Крим, както и навсякъде на планетата, където живеят хора”, допълва Ягланд.

В края на юни Русия престана да плаща своя дял в бюджета на СЕ за 2017 г., тъй като руската делегация не участва в работата на Парламентарната асамблея на СЕ (ПАСЕ). Това стана в отговор на факта, че през април 2014 г. Русия беше лишена от основни правомощия в резултат на събитията в Украйна.