Изкуство и Общество

Пърженето „по китайски“ е вредно за здравето

Пърженето по китайски изглежда здравословно, защото мазнината е малко и топлинната обработка е кратка. Според американски учени обаче, то може да е вредно за готвещия, защото отскачат микроскопични капчици олио, които са опасни при вдишване, съобщи в. Daily Telegraph.

Учени от Тексаския технологичен университет и от университета на Юта загряли олио в тиган и регистрираха какво се случва при добавяне на капчици вода. Те установили, че резултатът е „драматичен“, защото заради водата във въздуха отхвърчат малки капчици мазнина. Те могат да бъдат вдишани и са потенциално опасни.

Пилето и зеленчуците, които често се използват в китайската кухня, съдържат много вода и от тях отхвърчат най-много капчици мазнина във въздуха. Особено опасно е, когато към горещия уок се добавя течност.

„Известни са милиони смъртни случаи по света заради замърсяване на въздуха в закрити помещения. Не знаем доколко за тях допринася готвенето в зле вентилирани кухни“ – казват от екипа.

Учените се надяват изследването им да помогне за създаване на по-добри вентилационни системи за премахване на опасните аерозоли.