България Север

Кметът на Червен Бряг направи отчет за половината от мандата си

Данаил Вълов посочи като приоритет дейностите по довършване на Водния цикъл

Кметът на община Червен бряг инж. Данаил Вълов отчете пред медиите постигнатите резултати и неразрешените проблеми през първите две години от настоящия си мандат. В пресконференцията в клуба на БТА – Плевен участие взеха и неговите заместници Вергиния Василева и Светослав Георгиев. Пред журналистите инж. Вълов представи работата, която е свършила общината по десетте основни точки от предизборната си програма. Като приоритет той посочи дейностите по довършване на Водния цикъл на Червен бряг. Градоначалникът се похвали с успешното въвеждане в експлоатация и подписване на акт 16 на обекта. Той уточни, че е постигнато значително намаление на санкциите за просрочването на проекта и че вече всички улични настилки са възстановени.

Кметът Вълов коментира и актуализирането на проекта за благоустройството на жилищния комплекс „Победа”.
„При сегашното отваряне на Програмата за селските региони за втори път ще имаме готовност и ще входираме проекта за комплекса. Там предстои да бъдат изградени спортна площадка и детска площадка. На последната сесия на Общинския съвет беше приет изменения устройствен план, който ще даде възможност да се реализира обходния път на комплекса. Планът за устройството на жилищния комплекс не е променян кардинално повече от 35 години.”

Инженер Вълов представи и нов проект за цялостно преустройство на пазара в Червен бряг. Той изтъкна, че общината вече е осигурила 99 процента от необходимите средства за изграждането на проекта и до края на годината ще стартира процедурата за избор на изпълнител. По думите му през пролетта ще започне изграждането на обекта и в рамките на една година Червен бряг ще има съвременен и функционален Център за търговски услуги.

Кметът отбеляза, че за съжаление не е реализирана идеята така нареченият ГУМ в града да се превърне в Общинска съдебна палата. Това, според Вълов, не е станало по обективни причини и обектът е обявен за продажба, процедурата предстои в началото на декември. Той уточни, че засега има трима потенциални кандидати и се надява, че ще финализират успешно продажбата на триетажната сграда.

Градоначалникът се похвали, че е напълно готов проектът за обходния път през Пети квартал и Маркова могила до пътя за село Чомаковци. Предстои подписване на договор и през следващата година този инфраструктурен проект да бъде завършен.

Като неизпълнен ангажимент Вълов посочи и този, свързан с питейната вода в Червен бряг. Кметът припомни, че Общината не е била допусната да кандидатства с проект за рехабилитация на питейни водопроводи по Програмата за развитие на селските региони поради липсата на ВиК-асоциация в Плевенска област. „Имаме определена проектна готовност да кандидатстваме за рехабилитация както на водопроводната мрежа в града, така и в останалите населени места в общината, но въпросът в случая е откъде ще бъде осигурено необходимото финансиране”, каза Вълов.

Кметът коментира и довършването на Четвъртия корпус на Общинската болница, който беше изваден от активите и който, според него, трябва да се реализира като Дом за комплексни социални услуги. „Мисля, че през следващата година ще решим и този въпрос, в момента водим активно разговори с инвеститори, тъй като се оказва, че довършването на корпуса не може да бъде обект на европейско финансиране в строителната му част.”

Извън десетте точки от предизборната програма кметът открои проблемите със свлачището на изхода на града по посока Плевен и приватизацията на „Обществено хранене” в Червен бряг, която тече в момента.

Материалът Кметът на Червен Бряг направи отчет за половината от мандата си е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.