Бизнес и Политика

Китай ще развива инфраструктура под земята

С увеличаването броя на населението в страната, принуждава строителните фирми да развиват дейността си под земята. В Китай идеята за строителство под земята, се обмисля още от края на 80-те години на миналия век. Такава практика е въведена в Норвегия и Канзас.

Властите в Китай са изправени пред сериозен проблем, в лицето на непрекъснатото увеличаване на населението. Към момента в Хонконг броят на жителите е 7 млн. у продължава да нараства. Строителните компании не успяват да осигурят необходимия брой жилища за всички, заради ограниченото пространство и строгите ограничения, при които са принудени да работят.

Тъй като според специално изготвен доклад строителството в извънградските райони ще донесе временно облекчение на ситуацията, се търсят нови вариант. В момента правителството обмисля дали е възможно да се преместят под земята, различни съоръжения пречиствателни станции, центрове за данни и др.), като по този начин да се освободят площи за разгръщане на строителна дейност. Към момента има данни за 48 перспективни подземни пространства.