Изкуство и Общество

В Женева се решава съдбата на Сирия

В швейцарския град Женева е предвидено да се състои осмият кръг от преговорите за мир в Сирия. Новият кръг ще започне със среща на емисаря на ООН за Сирия Стафан де Мистура с делегация на сирийската опозиция, предаде „Асошиейтед прес“.

По-рано представители на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН обсъдиха в Женева хода на сирийския преговорен процес. Срещата бе по искане на Франция и в нея участва Де Мистура.

Делегацията на обединената сирийска опозиция пристигна за преговорите снощи. Тя е ръководена от Насър Харири, който бе избран да я оглави миналата седмица на среща на сирийската опозиция в Рияд. При пристигането си Харири каза, че сирийският президент Башар Асад трябва да се оттегли от властта, преди произвеждането на каквито и да е избори в Сирия.

Засега делегацията на сирийското правителство, участваща в преговорите, не е в Женева. Представител на сирийското правителство каза, че тя ще дойде в Женева утре следобед. Говорителката на ООН Алесандра Велучи потвърди тази информация. Делегацията ще бъде оглавявана както досега от Башар Джаафари.

Новият кръг от преговорите започва малко след като в Сочи се състоя тристранна среща на върха за Сирия. Страната е в гражданска война от 2011 година насам. От началото на конфликта милиони сирийци бяха убити или ранени при сраженията.