Спорт

Велик шампион спира със сумото заради скандал

Вторият най-титулуван действащ сумист Харумафуджи официално подаде оставка, след като се забърка в срамен скандал, който опетни репутацията на древния японски спорт. 33-годишният йокодзуна е уведомил тази сутрин президента на Японската асоциация по сумо Хакаку за решението си да приключи своята кариера. По този начин той е поел отговорност за постъпката си, която възмути целия свят на сумото.

В средата на този месец стана ясно, че монголецът е счупил с бирена бутилка главата на сънародника си Таканойва в ресторант. Появиха се и очевидци, които разказаха какво точно се е случило на 26 октомври в югозападния град Тотори.

В разгара на празненството, на което са присъствали всички монголски състезатели, Харумафуджи под въздействието на изпития алкохол е решил, че 27-годишният Таканойва не проявява нужното уважение към велик шампион като него и затова трябва да го превъзпита. Точно в този момент смартфонът на Таканойва е започнал да звъни и това окончателно е вбесило Харумафуджи. Той е изрекъл думите „Когато разговарям с теб…“, след което е хванал най-близкото бирено шише и го е стоварил с все сила в главата на „провинилия се“ негов сънародник, който се е строполил на пода. Това обаче се е сторило недостатъчно на Харумафуджи и той е започнал да млати с юмруци опонента си, като му е нанесъл повече от десет удара. Няколко шамара е отнесъл и 25-годишният Терунофуджи, който се е опитал да спре побоя.

Най-титулуваният сумист за вси…