Изкуство и Общество

Кралицата е гола. На ход е Шулц

„От стиснат задник звучна пръдня не излиза!“ Ако реформаторът Мартин Лутер беше жив, със сигурност щеше да отправи тази своя крилата фраза и към социалдемократите.

Как може някой да си пречи сам толкова много? Вместо да хванат бика за рогата и да наложат на християндемократите ясно условие, при което да възникне една обновена и не толкова голяма коалиция, социалдемократите се занимават с дреболии: Край на частната здравна застраховка! Да не се премахва данък-солидарност за хората с най-високи доходи! Служителите на непълно работно време да имат право да работят и повече! Все едно точно от тези въпроси зависи съдбата на Германия. Извинете, но това не е нормално.

Канцлерът трябва да е социалдемократ!

И тъй като Социалдемократическата партия (ГСДП) не смее сама да подхване темата, по решаващия въпрос трябваше да се изкаже зам.-председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет. Естествено, че Ангела Меркел остава канцлер, каза той и добави следното: „В противен случай социалдемократите няма защо изобщо да пристигат“.

Само че би трябвало да е обратното. Миналия уикенд шефът на ГСДП Мартин Шулц трябваше да постави точно това изискване. Защото кралицата е гола, въпреки че мнозина все още не са го забелязали в сляпото си възхищение от нея. Та с кого иска да управлява тя? От самото начало Меркел изключи Лявата партия и „Алтернатива за Германия“ като евентуални партньори. Тя преговаря без успех със З…