Изкуство и Общество

От Германия: България е задникът на Европа

Ниски доходи, корупция, изтичане на мозъци: България продължава да оглавява класацията на най-бедните страни в ЕС, пише за Тагесцайтунг германската журналистка Барбара Йортел. Дойче веле публикува материала с известни съкращения.

„Неотдавна Иван Кръстев представи в София новата си книга „След Европа“. Залата беше пълна, а въпросите и коментарите на публиката бяха поне толкова интересни, колкото и самата книга. Един от присъстващите отсече: „България винаги е била задникът на Европа“. И е прав, за съжаление“, пише в началото на кореспонденцията си от България Барбара Йортел.

По-нататък авторката припомня колко големи бяха очакванията на българите в навечерието на присъединяването на страната им към ЕС през 2007 година. „Тогавашният министър-председател Сергей Станишев беше заявил в едно интервю за ТАЦ следното: Никой не бива да се заблуждава, че на 1 януари 2007 ще се събуди в друга страна. И въпреки това очакванията бяха наистина огромни“, пише Йортел.

10 години по-късно

„Днес, 10 години по-късно, равносметката е по-скоро отрезвяваща. Със своя годишен БВП на глава от населението, който възлиза на едва 6 500 евро (Германия: 40 000 евро), България е не само най-бедната, но и най-корумпираната страна в ЕС“, посочва германската журналистка и цитира едно проучване на американската организация „Global Financial Integrity“, според което заради корупцията Българи…