Изкуство и Общество

3 декември 1989 г. Горбачов и Буш слагат край на Студената война

На 3 декември 1989 г. Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов и колегата му от САЩ Джордж Буш – слагат край на Студената война. Двамата държавни глави се срещат на туристическия лайнер „Максим Горки“ край бреговете на Малта.

Някои действия на Михаил Горбачов, особено през 1989 г., са показателни. Природните стихии непосредствено преди срещата – също; в нощта на 1 срещу 2 декември край Малта се надига страховита морска буря, вълните достигат до 2,5 м във височина, припомня сайтът Русофили. Поради лошото време преговорите не могат да се проведат нито на американски, нито на съветски военен кораб, приема се да станат на туристическия кораб “Максим Горки”, закътан в залива на малтийската столица Валета.

Срещата край Малта всъщност се състои от две къси срещи насаме между Михаил Горбачов и Джордж Буш и два по-дълги общи разговора, от по 4-5 часа.

Още на първата кратка среща, в 10 ч. на 2 декември, Горбачов заявява, че Съветският съюз няма да се меси в развитието на събитието в източноевропейските държави. Тази съветска позиция не е особено нова, нея Горбачов съобщава още на 23-25 октомври, когато е заявен отказ от използване на сила при развитието на събитията в Източна Европа.

Съкращаването на въоръженията в Европа и на стратегическото настъпателно оръжие е втората важна тема на срещата. Без да е възможно тук по-разгърнато разглеждане, ще обобщим само, че на практика Михаил Горбачов, прием…