База Данни Картини

Хасан Адемов: ”Деконструкцията” на ГЕРБ- ОП за ДПС е основна цел, европредседателството не е алиби за националистите във властта

Хасан Адемов: ”Деконструкцията” на ГЕРБ- ОП за ДПС е основна цел, европредседателството не е алиби за националистите във властта

 

 

Д-р Хасан Адемов, ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, заяви позиции по следните теми:

Разменените подаръци.

   Хасан Адемов подари на Беновска зелена ябълка. Той я попита дали се чуди защо е зелена на червения фон. Тя отговори: „Чудя се дали не искате да ми вкиселите живота?!”. Гостът й обясни, че иска да даде зелена светлина на политиките за хората с увреждания. Той продължи, че днес е 3-ти декември, а на този ден ООН приема конвенция за хората с увреждания. Двамата решиха да консолидират усилията на депутата и Радио К2 и Канал 3 за помощ за хората с увреждания.

   Водещата подари на госта си червена ябълка с пожеланието: „Пожелавам Ви да сте жив и здрав и наистина да Ви е червена и здрава българската ябълка и в политиката, и в живота!”.

Вотът на недоверие.

    Предният събеседник Росен Карадимов непрекъснато искаше да консолидира вашите гласове заедно с гласовете на БСП във вота на недоверие. Аз прецизно разграничих нещата и казах, че вие все още нямате завършени преговори, нали така? И второ – БСП искат едно, вие искате друго. Вие, засега, вербализирате, че искате, по думите на вашия председател Карадайъ, „демонтаж” на правителството от „Обединените патриоти”. Между другото, преди малко, Каракачанов каза, че има едни френски и други гаечни ключове в колата си и ще ви ги даде да се научите да монтирате и демонтирате, защото сте били малко несръчна партия. Та, кажете на какъв етап е този преговорен процес за вот на недоверие, ще се съюзите ли с БСП?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че освен всичко изброено от водещата, има и още нещо, а то е, че ДПС е самостоятелна партия със самостоятелна политика и в никакъв случай не може да бъде прикачвана към която и да е партия. ДПС в никакъв случай не може да бъде в ролята на присъдружна партия. Що се отнася до етапа на преговорите, народният представител обясни, че има контактни групи, които ще финализират разговорите, защото приемането на бюджета вече е минало. „Според нас няма секторна политика, която да не плаче за вот на недоверие!”, категоричен бе Хасан Адемов.

   „Но, все пак, остават около 20 дни до Коледните празници, тук и вие- ДПС, и БСП, отново ви разделям и не ви обединявам, не ви прилепям като единна опозиция, заявихте, че до Коледа трябва да се реши въпроса с вота на недоверие от страна на БСП или с „деконструкцията” на правителството по ваше искане!”, поясни водещата. Хасан Адемов отговори, че ДПС има решение на своя Централен съвет за „демонтаж” на управляващата коалиция по отношение на участието на националистите във властта.

    „Но, Вие, сте много опитен политик и ясно си давате сметка, че самите ДПС с „демонтаж”-  с или без гаечни ключове-  сами не можете да постигнете. Давате си сметка, че БСП сами също не могат да постигнат вот на недоверие без вас, пък дори и вие да се прибавите – може да не им достигнете. Е, тогава каква е алтернативата?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че вот на недоверие се внася не само, за да свалиш правителството от власт, това е и форма на диалог между управляващи и опозиция. „Защото това, което се случва в България, го няма никъде в Европа, говорим като управленски формат!”, обясни народният представител.

   „Но Бойко Борисов няма еднакво отношение към ДПС и към БСП. И вие също заявявахте нееднократно, че все още не сте оттеглили съвсем подкрепата си от Бойко Борисов, а имате забележки към „Патриотите”!-  заявихте го още, когато ГЕРБ спечели изборите, че принципно подкрепяте ГЕРБ в добрите начинания за България, нали така?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че участието на националистите във властта е със съгласието на ГЕРБ – те са казали, че това е единственият възможен формат за управление. От ДПС твърдят, че има и други възможности, те са четири на брой, а сегашната управленска формула не е европейска. Освен това ДПС има подкрепа в Европа, доказателство за това е и избора на Илхан Кючюк за вицепрезидент на АЛДЕ и застъпването на председателя Мустафа Карадайъ за Шенген. За съжаление обаче отношението в България на управляващите към ДПС е съвсем различно.

Имало ли е корупция по време на участието на ДПС във властта преди?

    „Кое за вас е най-важното нещо? БСП казват „корупция“ за темата на вота, но това звучи доста общо!”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че настина звучи  общо, но корупцията, по принцип, е патент на управляващите. „Демек и в тройната коалиция НДСВ-БСП- ДПС е имало корупция, така ли?”, продължи с въпросите си водещата. Хасан Адемов отговори: „Въпросът е, че корупцията не може да бъде доказана от Вас, от мен или когото и да било – има си органи, които доказват!”. „Не се измъквайте от отговора, имаше ли корупция, според Вас, след като казахте, че е патент на всички управляващи, в тройната коалиция, след като участваше и ДПС?”, настоя да получи отговор водещата. Народният представител отговори, че ДПС е най-проверяваната партия.

    „Но ви обвиняват, че винаги добре се нагласяте и интересите ви са защитени. Даже, наскоро чух нова транскрибция за „порциите, които разпределяла всяка власт” – думите на Ахмед Доган, че той всъщност е визирал порочността на корупционния механизъм във всяка власт? – попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че за съжаление този механизъм е бил прехвърлен единствено на ДПС. „Защото Доган го изрече, но може би не беше добре разбран!”, поясни водещата. Събеседникът й отговори, че почетният председател на ДПС може би умишлено не е бил добре разбран, за да може ДПС да бъде посочено с пръст като единственият източник на корупция.

Има ли противоречия между ДПС и ГЕРБ по отношение на геополитиката и приоритетите по време на европредседателството?

   „Кой посочи ДПС, на кого не сте удобни? Имате ли с ГЕРБ някакви противоречия по отношение на геополитиката, на етническия  модел, на ценностната система?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че ако става дума за геополитика би казал, че ДПС има малко по-различна позиция от приетата декларация от Народното събрание за приоритетите ни за европредседателството. ДПС са внесли свой вариант, в който се визират и отношенията към Република Турция, защото те са наши важни съседи и трябва да поддържаме добри отношения.

    „Защо възникнаха там противоречия?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори: „Отговорът е лесен – заради този, който стои във властта и говори за „гаечни ключове“,/ Каракачанов- б.р./ без да е държал такива в ръцете си!”. „За да бъдат запазени „националистите”, както ги наричате, „Обединените патриоти” във властта, този абзац не трябваше да бъде приет в приоритетите?”, попита водещата. Хасан Адемов отговори, че това е точно така. Той поясни, че в абзаца е трябвало да пише, че „преговорите за членство с Турция трябва да продължат докато те не отговорят на изискванията на ЕК4.

   Но Борисов проявява доста усилия по оста Турция – България!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че това е така и точно затова ДПС са внесли своята декларация – за да поставят пред изпитание управляващото мнозинство и да видят, дали, то държи на демократичните принципи. Освен това ДПС са имали сериозни възражения за начина, по който се е стигнало до декларацията. Тя е трябвало да обедини всички партии в Народното събрание, а това не се е случило.

Възможно ли е ДПС да се откаже от исканията си за „демонтаж” на управляващата коалиция заради европредседателството?

   „Но, какво ще предприемете, за да запазите достойнството на ДПС, защото сте заявили нещо вече – искате „демонтаж”? А да не рухне цялата държава преди европредседателството? Защото и това би било проява на достойнство – националната отговорност, която ДПС демонстрира винаги. И от трета страна да бъдете правилно разбрани на принципна основа, но да не бъдете прилепени към БСП!”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори, че тези, които не харесват позициите на ДПС, ги пришиват или към БСП, или към ГЕРБ. „Но забележете, ГЕРБ взеха решение, че няма да се коалират никога с БСП или поне не на този етап категорично, а за ДПС дума не стана! Това е един жест!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че ГЕРБ си имат собствена стратегия. Тези 22 милиона лева за общини, в които управляват кметове на ДПС, е част от тази стратегия – да купуват влияние. „Купиха ли ви?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че тук става въпрос за политическо влияние сред избирателите на ДПС, защото, когато се инвестират тези средства с постановление на МС е ясно, че го прави управляващата партия. ДПС пък държи това да става през Закона за държавния бюджет, но предложенията на ДПС не са били приети. „Сега какво излиза, че лично премиера и МС са тези, които мислят за регионите, а партиите, които представляват регионите, не са на тази позиция!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

   „Разбирам Ви много добре и спорът беше гнусен, БСП се опита по един много некоректен начин, уж, да ви подкрепи!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че това е много сериозен аргумент в подкрепа на това, че няма как БСП и ДПС да бъдат събрани на едно място.

   „Но как ДПС ще си запазите достойнството, ако, както изглежда в момента, искането ви за „деконструкция” на правителството с „Обединените патриоти” няма да се състои?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че с колегите му са длъжни да се борят за това, защото ДПС е проевропейска формация. „Но искате ли да ми кажете за финал, че ако не се състои тази деконструкция, вие ще подновите подобни искания едва след като изтече европредседателството?”, попита водещата Илиана Беновска. Хасан Адемов отговори: „”Деконструкцията” за ДПС е основна цел, европредседателството няма никакво значение и не може да служи като алиби за участието на националистите във властта!”, с което завърши участието си в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2 на 3 декември 2017 г.