Изкуство и Общество

Обиски в офис на противник на Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган отвърна на обвиненията за корупцията на видния бизнесмен Реза Зараб, предаде АП.

Турската полиция арестува трима служители от офиса на търговеца на злато и петрол от ирански произход Реза Зараб. Синем Арслан, Регаиб Акйол и Мустафа Хаджисалихоглу са задържани.

Турското правосъдие започна разследване на всички, свързани с бизнесмена. Търсят се и отговорните, които са му помогнали да замине през миналата година в САЩ, заедно със съпругата си – известната поп певица Ебру Гюндеш и дъщеричката им.

Зараб бе арестуван още на летището във Флорида. Той успя да си осигури имунитет срещу доказателства за дейности на влиятелни политици от Близкия изток.

Пред американското правосъдие Зараб разкри, че Ердоган лично е одобрил неговите действия, които са нарушавали и заобикаляли санкциите на Съединените американски щати срещу Техеран. Случаят предизвика търкане между Анкара и Вашингтон. В показанията си Реза Зараб заяви, че в периода 2010 – 2015 година е бил основно действащо лице в международна схема, която е позволявала на Иран да има достъп до световните пазари – въпреки наложените от САЩ санкции.

Схемата е действала с покровителството на Ердоган.