Бизнес и Политика

Американските централи у нас готови за зимата

През изминалата година ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ многократно беше използвана от ЕСО, за да гарантира сигурността на енергийната система. Ключова беше ролята ѝ през януари и февруари.

Това припомни президентът на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет.

Тогава при много ниски температури потреблението на електроенергия рязко се увеличи, а вносът се оказа невъзможен. Включването на студения резерв от някои електроцентрали също се оказа проблемно. В този критичен момент лигнитните ТЕЦ-ове от Маришкия басейн бяха гръбнакът на системата. Тогава двата блока на централата на ЕЙ И ЕС работиха с максимална мощност, произвеждайки около 10% от общата електроенергия и отчитайки над 99% надеждност на работата си.

Електроцентралите на ЕЙ И ЕС България произведоха 2.78 милиона MWh електроенергия за българския пазар от януари до октомври 2017 година. Това е с 9.4% повече спрямо същия период на миналата година, когато централите на ЕЙ И ЕС България генерираха общo

2.54 милиона MWh електроенергия.

ЕЙ И ЕС е световен лидер в иновативните енергийни решения и най-големият инвеститор в българската енергетика след началото на прехода към пазарна икономика. През последните 8 години компанията изгради и оперира две от най-новите и модерни електроцентрали в страната – ВЕЦ „Св. Никола“ и ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово”.

„Ръстът в използването на нашите мощности през миналата година се дължи на добрата оперативна работа …