Изкуство и Общество

2800 полицаи и снайперисти ще пазят Ердоган

Невиждани мерки за сигурност ще има в гръцката столица Атина за посещението на турския президент Реджеп Ердоган, съобщи „Екатимерини“. Турски държавен глава ще стъпи на гръцка земя за първи път от 1952 година насам.

Визитата на Ердоган в съседна Гърция ще се състои на 7-8 декември. Турските служби вече са в страната, за да обсъдят с гръцките си колеги маршрута на президента и мерките, които ще бъдат взети за осигуряване на неговата безопасност.

Турският президент ще има собствен екип от близо 200 души. 60 турски офицери вече са в Атина, а други 60 са в Комотини, където се очаква лидерът да се срещне с представители на мюсюлманското малцинство в петък.

Общо 2800 гръцки полицаи ще охраняват турския президент. Освен това ще има разположени снайперисти, както и елитни части на специалните антитерористични подразделения. Снайперистите ще бъдат разположени по маршрута на Ердоган, а много пътища ще бъдат затворени от страна на гръцките служби.

Говорителят на Ердоган Ибрахим Калън заяви, че посещението на турския лидер в съседна Гърция ще допринесе за подобряването на диалога между Анкара и Атина, които са в изострени дипломатически отношения заради отказа на гръцкия съд да екстрадира турски военни – обвинени за участие в преврата.