Изкуство и Общество

Турция може да скъса дипломатически отношения с Израел

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че евентуално признаване на Ерусалим за столица на Израел от страна на САЩ може да доведе до скъсване на дипломатическите отношения между Турция и Израел.

„Ерусалим е червена линия за всички мюсюлмани. Можем да стигнем и по-далеч и да скъсаме дипломатически отношения с израелците заради този въпрос“, заяви турският държавен глава, цитиран от „Дейли Сабах“.

„Ще призовем да се организира среща в Истанбул на Организацията за ислямско сътрудничество, ако американците признаят Ерусалим за столица на Израел“, допълни Ердоган. Има индикации, че във Вашингтон са готови на тази стъпка, която би повишила напрежението в района.

От Лигата на арабските държави обявиха, че ако Доналд Тръмп признае Ерусалим, то това ще доведе до насилие и ще стимулира екстремизма. От Белия дом към този момент не се ангажират с твърда позиция относно това дали Тръмп ще премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува Съединените американски щати и заради „методите“ им в борбата срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“. Американците оказват подкрепа на въоръжените крила на Кюрдската работническа партия, което буди тревога в Анкара.