България Север

Завърши обучението на специализанти за логистици и метеонаблюдатели

Във ВВУБ “Георги Бенковски” се проведе церемония за връчване на удостоверенията

На 08.12.2017 г. във Военновъздушна учебна база “Георги Бенковски” се проведе церемония за връчване на удостоверенията на сержанти, завършили курсове за военноотчетна специалност и квалификация „сержант-логистик” и „Метеонаблюдател”.
Обучението на специализантите се проведе в Центъра за подготовка и обучение с началник подполковник Димитър Димитров. Учебната програма на курса за „логистици” беше насочена към това, обучаемите да придобият знания и умения по лидерска, военномедицинска подготовка, ЗБУТ и логистика. Курсистите изучиха какви са нормативните изисквания за съхранение, експлоатация и ремонт на автотракторна, самолетообслужваща и инженерна техника, как се извършва осигуряването с продоволствие, вещево – хранително имущество и продоволствена техника, особеностите при поддръжката и ремонта на въоръжение и бойни припаси.

Курсът за придобиване на военноотчетна специалност „Метеоролог” и квалификация „Метеонаблюдател” премина на 3 етапа. Първият, въвеждащ етап се проведе в Метеорологичния център на ВВС гр. София. Вторият премина под формата на индивидуална практика във военните формирования. Под ръководството на специалисти-метеоролози обучаемите повишиха своята техническа и компютърна грамотност, научиха се да правят синоптични наблюдения и сведения, как да извършват нанасяния на синоптични карти, авиометеорологични наблюдения и сведения.
Във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”, по време на третия етап курсистите научиха как се осъществява метеорологичното осигуряване на полетите, проведоха практическо изготвяне на синоптични наблюдения и сведения.
Курсовете завършиха с полагане на теоретични и практически изпити. Средният успех на двете специалности е мн. добър 5,00.
Подполковник Димитров връчи удостоверенията и поздрави специализантите за постигнатите резултати и им пожела успешно прилагане на знанията в бъдещата дейност.

Материалът Завърши обучението на специализанти за логистици и метеонаблюдатели е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.