Изкуство и Общество

По-спокойно за столицата Ерусалим

Да успокоим топката, нищо драматично не се е случило. Де факто от десетилетия Ерусалим /или Йерусалим/ е столица на държавата Израел.

Това написа в своя профил в социалната медия Владимир Танев, бивш програмен директор на „Дарик радио“ и зам.-главен редактор на в.“Стандарт“.

А всяка една държава има суверенното право да определя в кой град ще е столицата й. Именно в западната част на този град са всички официални държавни учреждения – Кнесета, правителството, канцеларията на президента. Колкото и парадоксално да звучи, решението на Доналд Тръмп ускорява хода по създаването на палестинска държава.

Нейната столица ще бъде отново в Ерусалим – в източната част на града. А историята от близкото минало още помни фактическото разделение на Берлин и граница, която минаваше през центъра на града. Така че, да успокоим топката.

Казвам го и по повод реакцията на нашето външно министерство. Надявам се там, освен специалисти по флоралните елементи в роклята на министърката, да са останали и истински дипломати професионалисти…