Изкуство и Общество

Путин нареди на армията да се изтегли от Сирия

Руският президент Владимир Путин посети руската военна база „Хмеймим“ в Сирия и разпореди военният контингент на федерацията да бъде изтеглен от страната, предаде агенция ТАСС.

„Наредих на министъра на отбраната и началника на генералния щаб да започнат изтегляне на руската войскова групировка по местата на постоянната дислокация“, заяви руският президент. „За малко повече от две години руските въоръжени сили разгромиха заедно със сирийската армия най-боеспособната терористична групировка“, подчерта Путин.

„Взех решение – значителна част от руския военен контингент, базиран в Сирия, се връща у дома“, каза още руският президент, който се срещна със сирийския си колега Башар Асад. Руската армия се включи в сирийската война по искане на режима на Асад. Гражданската война избухна през 2011 година.

Базата „Хмеймим“ беше бастион на руското командване на сирийска земя по време на двете години руско присъствие в страната. Руските медии пишат, че след срещата си с Башар Асад Владимир Путин ще отлети за турската столица Анкара, където ще се срещне в Реджеп Ердоган.