Изкуство и Общество

Русия може да спечели война срещу САЩ

Съединените американски щати могат да загубят следващата война. Неправителствената изследователска организация RAND, специализирала дейността си в областта на сигурността, направи тази прогноза.

Русия или Китай имат способността да победят САЩ при евентуален въоръжен конфликт, посочва мозъчният тръст, предаде CNBC. В доклада се казва, че американците са изправени пред ядрени и ракетни заплахи от Северна Корея, на които Вашингтон и съюзниците на страната нямат „задоволителни отговори“.

От RAND смятат, че усилията на американските въоръжени сили в модернизацията изостават в сравнение с големите противници – Русия и Китай. Освен това американците са „неспособни да посрещнат ключовите предизвикателства в Европа и Източна Азия“. САЩ са „недостатъчно добре обучени и готови“ и при евентуален конфликт срещу Русия или Китай могат да загубят войната. От RAND смятат, че ограниченият бюджет за отбрана е довел до ситуация, в която не е ясно дали американските сили могат да реагират адекватно на поставените им задачи и мисии.

Възможностите на Русия и Китай са се увеличи толкова, че те могат потенциално да победят американската армия „в определени ситуации“. Въпреки че американците харчат повече от своите големи противници за отбрана и модернизация, това в никакъв случай не им гарантира успех.

Организацията смята, че американската армия трябва да съсредоточи сили в определена посока – вмес…