Изкуство и Общество

Ад в Италия! Няма газ, а снегът не спира

Снеговалеж, обилни дъждове и лошо време блокираха Италия, пишат медиите на Апенините. Най-засегнати от лошите метеорологични условия са райони в северната част на страната.

В регионите Лигурия, Тоскана и Емилия-Романя положението е най-лошо. Месните власти следят нивата на реките, защото има риск от преливане. Жителите на малко градче в Емилия-Романя бяха евакуирани заради преливането на река. В спасителната акция се включиха и хеликоптери.

В град Торино, който е индустриален център на Пиемонт, температурите паднаха под нулата. Полети бяха отменени, а заради обилните снеговалежи в областта се стигна и до транспортен хаос. Заради силни ветрове пък дървета паднаха на пътища близо до Болоня. Една от болниците в града претърпя значителни щети заради ветровете.

За капак спряха и доставките на газ към Италия заради инцидента в Австрия. Най-малко един човек загина, а други бяха ранени, при взрив в австрийски газоразпределителен хъб. Доставките в редица европейски страни бяха прекъснати. Италия дори обяви извънредно положение заради газовите доставки. Министерството на икономическото развитие все пак подчерта, че страната не е застрашена от непосредствена енергийна криза, тъй като има достатъчно газови резерви.