Изкуство и Общество

„Хамас“ на кръстопът навръх рождения си ден (СНИМКИ)

Палестинското ислямистко движение „Хамас“ отбеляза 30 години от своето създаване с голям митинг, демонстрирайки сила в труден момент от историята си, предаде Reuters.

Лидерът Исмаил Хания каза, че САЩ и Израел са се оказали изолирани след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за израелска столица. Ислямисткото движение призовава за ново палестинско въстание срещу Израел в отговор на това признаване.

„Приветстваме началото на ярост, интифада и революция“, заяви Хания в реч пред множеството, изпълнило площад Ал Катиба в град Газа.

Решението на Тръмп миналата седмица предизвика палестински протести на Западния бряг и в ивицата Газа, включително такива, които прераснаха в смъртоносни сблъсъци с израелските сили за сигурност. Остава неясно обаче дали гневът на палестинците срещу САЩ ще доведе до същинско въстание.

Съперничещото си с „Хамас“ движение „Фатах“ на установения на Западния бряг палестински президент Махмуд Абас се стреми да създаде палестинска държава в земите, завзети от Израел през 1967 г., със столица Източен Ерусалим.

„Хамас“ иска да създаде ислямска държава между река Йордан и Средиземно море, която да включва Израел.

Израел претендира за целия Ерусалим като своя столица, включително анексираната от него източна част, където се намират важни мюсюлмански, еврейски и християнски светилища.