Изкуство и Общество

Ударно даваме български паспорти на македонци

„2017 година бележи един съвършено нов етап в развитието на двустранните отношения между Република България и Република Македония. Оттук нататък трябва да гледаме напред, какво можем да оставим на поколенията, да им създадем такива условия, че да останат в родните си страни, защото демографският проблем е еднакво страшен и за двете страни.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в българското посолство в Скопие с представители на българските дружества в Република Македония.

„Първите стъпки са направени, но най-важен е моментът, когато Договорът за добросъседство ще бъде ратифициран от двата парламента и когато заработи договорената съвместна комисия“, отбеляза вицепрезидентът, цитирана от пресслужбата на държавния глава.

По думите й със съвместни инвестиции, с трансгранични проекти можем да осигурим просперитет и заетост, градовете и селата ни да изглеждат по начина, по който искаме.

„По време на председателството на Съвета на ЕС България има енергията и волята да успее да покаже на Европа, че процесът на Югоизточното разширяване си е струвал. Най-добре можем да обясним на нашите европейски партньори защо е важно страните от Западните Балкани да бъдат в Европейския съюз. Към тази част на Европа се гледа с големи резерви и моята страна ще защити убедително аргументите и критериите за приемането на Република Македония в Европейския съюз, когато бъде взето политическото решение за това“, увери Илияна…