Бизнес и Политика

Богатите – все по-богати, бедните – все по-бедни

Като цяло доходите нарастват, но малцина го усещат: в Северна Америка най-богатите 10% придобиват почти половината от всички доходи, а в Близкия изток – дори над 60 на сто. Най-слабо изразено е неравенството в Европа, пише в свои материал Deutsche Welle.

Най-вече в резултат от масовата приватизация в световен мащаб неравенството между добре печелещите и едва преживяващите се задълбочава. От 1980 г. насам най-богатият един процент от световното население е удвоил доходите си, докато средната класа почти не е мръднала напред – въпреки нарастващите непрекъснато доходи, според статистиката.

Най-слабо изразено е неравенството в Европа. През 2016 година горните десет процента европейци са печелели 37 процента от националния доход, докато в Северна Америка тези десет процента печелят 47 на сто от всичко, а в Близкия изток – дори цели 61 процента. „От 1980 година насам неравенството в доходите рязко нараства в Северна Америка, Китай, Индия и Русия. В Европа тази тенденция е умерена“, твърди се в изследването, за което са използвани официални данни от данъчните служби.

Колко неравна е Германия?

В Германия най-добре печелещите 10 процента от населението получават около 40 на сто от доходите, като от 1990-те години насам техният дял е нараснал. За долните 50 процента през последните години остава все по-малка част от общонационалния доход, обяснява Шарлоте Бартелс от Института за икономически и…