Изкуство и Общество

Обещания всеки да кара Mercedes, а вместо това – глад

Туркменистан е страна с население от близо пет милиона души. Туркменистан също така заема четвъртото място в света по запаси от природен газ. Малкият брой на населението и големият брой на запаси принудиха президента Сапармурад Ниязов да прогнозира, че страната ще се превърне във втори Кувейт и всеки един ще кара автомобил Mercedes.

От години обаче ситуацията не се е променила и прогнозата за лукс не отговаря на реалността. Туркменистан отново е изправена пред недостиг на храни от първа необходимост на фона на студената зима, пише радио „Свободна Европа“.

Местни жители разказват, че цената на един традиционен хляб чурек (тежащ между 450 и 500 грама) в северната провинция Дашховуз вече достига 1.40 маната. Цената се е повишила от началото на този месец, преди това е била около 1 манат. Страната, която става независима през 1991 година, е изправена пред криза.

В столицата Ашхабад жена разказва, че цената на пилешки бутчета достига 8 маната за килограм, но е имало лимит от един килограм за всеки клиент. Яйцата също са в недостиг в столицата, както и в провинцията. Цената на един качествен хляб в Ашхабад се е качила от 2 маната в началото на декември до 3.5 маната две седмици по-късно.

Недостигът на брашно в провинция Ахал е повишила цената на хляба. Внезапното и драстично увеличение притеснява местните. През миналия декември се стигна до ситуация, в която жителите да пишат имената си в списък, за да бъдат уведомени, когато з…